Proširena istraga protiv Bogićevića

0
776

Tužilaštvo za organizovani kriminal proširilo je istragu protiv vlasnika “Farmakoma” Miroslava Bogićevića i još šest osoba koji su osumnjičeni da su malverzacijama oštetili Privrednu banku Beograd, u ovom slučaju zbog sumnje za nezakonito odobravanja kredita za još tri firme. Krediti su nezakotino odobreni privrednim društvima “Basemi” D.OO Šabac, „Lim-ing Linings” DOO Šabac, i „Sigma” DOO Šabac, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Privredna banka je, kako se sumnja, od kraja septembra 2012. godine do kraja marta 2013. godine odobrila sedam kredita koji nisu vraćeni banci niti su bili obezbeđeni na adekvatan način u skladu sa zakonom i propisima banke.

Sredstva od tih kredita su istog dana po dobijanju, sa računa pomenutih pravnih lica prosleđena „Koncernu Farmakom MB” iz Šabca.

Farmakomu je na taj način pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 551.515.974,41 dinara, jer sredstva nije vratio preduzećima „Basemi” D.OO Šabac, „Lim-ing Linings” DOO Šabac, i „Sigma” DOO Šabac, precizira tužilaštvo.

Bogićević je uhapšen 24. novembra zbog sumnje da je od juna 2012. do kraja marta 2013. pribavio protivpravnu korist koncernu „Farmakom MB” od 1,75 milijardi dinara, tako što je podigao 10 nenaplativih kredita od banke.

Proširenom istragom osumnjičenima je na teret stavljeno da su po istom principu odobravali kredite.

Osim protiv Bogićevića istraga je proširena protiv članova kreditnog odbora prviredne banke Miodraga Salaia, Aleksandra Jankovića, Vere Medić, Predraga Tošića, Dušana Vujadinovića, kao i finansijske direktorke “Farmakoma MB” Olivere Đorđević.

Svi se terete da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.