Sataraš – Bećarac

0
523

Ovo je jednostavno, lagano letnje jelo. Može se poslužiti kao samostalan obrok, ili kao prilog uz meso, krompir ili testeninu. Može se spremiti u sezoni, pa zamrznuti. Ima mnogo varijanti, a osnova je sledeća: upži se crni(crveni) luk, paprika i paradajz. Neko doda šargarepu, neko tikvice ili patlidžan, neko ljutu papričicu, neko beli luk, a neko začini sa puno peršuna… Neko će se zadovoljiti ovom vegetarijanskom verzijom, a neko će dodati nasečene kobasice, slaninu, piletinu ili meso po želji.

U sataraš (bećar-paprikaš) negde se na kraju dodaje pirinač, a negde jaja, kako ko voli. Neko ga služi sa samo sa belim sirom (npr. sa fetom)…

Dakle, nasečemo jednu glavicu crnog luka, pa kratko pirjanimo na ulju. Potom dodamo isečene paprike, i svež paradajz,(može i iz konzerve ili sok). Sve to upržimo do željene gustine, pa začinimo solju, biberom, ljutom papričicom.
I to je to! Časkom zgotovljen lagan i zdrav obrok, a onda improvizujte, dodajte sastojke po želji, u zavisnosti od inspiracije i mogućnosti…

Učestvujte u komentarima