Home Parkovi Šabac dobija svoj "Central park" - Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017,...

Šabac dobija svoj “Central park” – Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za šta je iz ovogodišnjeg gradskog budžeta opredeljeno 5 mil EUR, saznaje eKapija.

Na području od 300 hektara, na kome se sada nalaze park, tvrđava Stari grad, industrijsko područje, prostor čuvenog šabačkog vašara, mnogobrojni kafići, motel, ali i neuređen prostor pod rastinjem, kao i nekadašnja deponija, Šabac bi trebalo da dobije svoj “Central park”.

– U pitanju je prostor koji je grad video kao potencijal za izlazak na reku, za njeno korišćenje, a to je bila i ideja vodilja za izradu projekta – kaže za eKapiju Milena Zindović, direktorka JUP Plan i predsednica odbora za Savapark.

Nacrt plana detaljne regulacije Savaparka, budućeg parkovskog kompleksa uz Savu, predstavljen je u februaru 2016. godine, a budžetom za 2017. predviđeno je oko 5 mil EUR za prve radove, kaže naša sagovornica. Prema njenim rečima, ideja je da se projekat u budućnosti realizuje kroz javno-privatno partnerstvo i u fazama. Sada je u toku je usvajanje Plana detaljne regulacije.

Savapark će biti multifunkcionalna gradska oaza, sa mnogobrojnim sadržajima, te akcentom na zelenilu, sportu i rekreaciji. No, kako je u pitanju područje veće od 300 hektara, u budućnosti je u planu razvoj i drugih sadržaja, kao i saradnja sa investitorima.

Neuređeni prostor pod rastinjem postaće mesto za koncerte i druge manifestacije
– Na ovom području nalaziće se javni park, sportsko-rekreativni tereni, veliki broj kulturnih sadržaja i novih lokacija za kulturu, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Određeni deo bio bi kasnije ponuđen investitorima za hotele, odmarališta, otvorene bazene, poslovne prostorije, trgovinske radnje, a predviđeno je i putničko pristanište – kaže naša sagovornica, dodajući da su objekti za stanovanje isključeni.

– Strateško je opredeljenja grada da postane javni zeleni prostor, da se okrenemo ka održivosti, energetskoj efikasnosti i klimatskoj otpornosti, primenom savremenih tehnologija. Da bi se to ostvarilo, neophodno je mnogo više zelenih površina nego što ih je sada – kaže Zindović.

Marina će doneti profit

U prvoj fazi radova, treba aktivirati centralni deo parka, koji obuhvata ambijent Starog grada, bivše kasarne, Vašarišta, kao i starog dela Dudare. To područje je, inače, već aktivno i koristi se, a zemljište je već nasipano. Prva faza obuhvata i lokaciju putničkog pristaništa, čija bi aktivacija brzo doprinela profitu grada i parka.

Stari deo Dudare, uz prethodne analize stanja zemljišta i voda, mogao bi da bude ozelenjen i iskorišćen za formiranje sportskih sadržaja. U prvoj fazi, takođe, biće razvijen Rasadnik (Botanička bašta), kako bi se pristupilo rekonstrukciji crpne stanice na Kočinom kanalu.

Drugu fazu, kada je reč o samom parku, treba razvijati postepeno. Ona obuhvata revitalizaciju spleta kanala, čija funkcionalnost zavisi od revitalizacije Kočinog kanala i obnove postojeće crpne stanice. Uz kanale, planirano je formiranje ekološkog koridora kroz Šabac. Tu su predviđeni značajni zemljani radovi – kopanje kanala, kao i delimično nasipanje, zarad pejzažnog uređenja. Područje treba postepeno pošumljavati, iz rasadanika formiranog u prvoj fazi.

U ovom delu grada na Savi, nalazila se Hemijska industrija Zorka, koja je bila veliki zagađivač, objašnjava Zindović. S obzirom na to da je reč o niskom području, na kome veliki problem stvaraju i podzemne vode, urađena je Studija za dreniranje sistemom kanala. Ovaj kanalski sistem, osim savske, regulisaće i problematične podzemne i atmosferske vode, a prema rečima naše sagovornice, sistem će biti izgrađen tako da bude turistička atrakcija.

Trećom fazom radova obuhvaćeno je područje nekadašnje gradske deponije, a sanacija otpada uslovljava realizaciju te faze, koja je i najzahtevnija. Naša sagovornica kaže da bi prva faza trebalo da bude završena za nekoliko godina, dok bi čitav projekat mogao da se realizuje i nekoliko decenija.

Celine

Planirana površina od oko 350 hektara, podeljena je u tri celine – Sava, Gradski poluprsten i Sever. Svaka celina podeljena je dalje na podceline u okviru kojih se definišu mogućnosti za gradnju

Prva prostorna celina Sava obuhvata 142 hektara i sastoji se od sedam podcelina. U njoj će se, između ostalog, naći park recikliranih skulptura, edukativni centar, ekološki paviljon, centar alternativne kulture, sportski tereni, promenada i tvrđava, preuređeno vašarište, ugostiteljski objekti, gradska plaža… Na drugoj prostornoj celini, Gradskom poluprstenu, koji se prostire na 15 hektara, planiran je naseljski park Trijangla i šuma. Sever, treća, i najveća celina, od 193 hektara, u svojih sedam podcelina obuhvata vikend naselje, Rasadnik i Botaničku baštu, radnu zonu, nasip, šetalište…

Izmeštanja

– Planom detaljne regulacije Sava parka, predviđeno je izmeštanje autopijace, kvantaške, buvlje i stočne pijace.
– Takođe, izmešta se kompleks Železničke stanice
– Planirana je lokacija putničkog pristaništa – marine

U planu je da se kvantaška pijaca izmesti u deo uz Severozapadnu radnu zonu, te da se na ovom prostoru formira Agrobiznis centar, o čemu je eKapija nedavno pisala.

Savapark – po ugledu na Central park

Kako bi trebalo da izgleda Savapark, i koje bi sve celine trebalo da obuhvata, pogledajte u našoj galeriji!

K.S.

Fotogalerija
Budući izgled Sava Parka na oko 300 hektara
Budući izgled Sava Parka na oko 300 hektara
https://www.ekapija.com/real-estate/1680876/KZIN-PR/sabac-dobija-svoj-central-park-izgradnja-savaparka-pocinje-do-kraja-2017-za

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Posle Bujanovca, Miša Vacić pretio i u Šapcu, opozicija traži njegovo hapšenje

Bujanovac, Šabac, 11. novembar 2019. (Foto MC) – Lider Srpske desnice Miša Vacić je dvadesetak dana posle Bujanovca, sličan vokabular iskoristio i u Šapcu,...

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ „САВА ПАРК“ У ШАПЦУ

У складу са чл. 45а Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС бр. 72/2009, 81/2009 испр., 64/2010 -одл. УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 –...

Centar Šapca po uzoru na Beč

Šabac – Od 4,1 milijarde dinara gradska uprava u Šapcu je u 2019. godini za investiciona ulaganja planirala 1,17 milijardi dinara, što je skoro...

Šabac dobija svoj “Central park” – Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za...

Ratni veterani iz Ribara kod Šapca: Nevoljama nikad kraja

Životna priča braće Marić, ratnika koji više nisu sposobni za život, mada moraju da brinu i o bolesnoj majci i detetu jednog od njih,...