Home Parkovi Centar Šapca po uzoru na Beč

Centar Šapca po uzoru na Beč

Šabac – Od 4,1 milijarde dinara gradska uprava u Šapcu je u 2019. godini za investiciona ulaganja planirala 1,17 milijardi dinara, što je skoro 30 odsto budžeta. Najviše novca biće utrošeno na infrastrukturne radove u stambenom naselju Benska bara, izgradnju novih trgova i rekonstrukciju centralnih gradskih ulica. Posle toga će Šabac, bar po tvrđenju njegovih čelnika, ličiti na Beč.

Uzor ovdašnjim urbanistima je Marija Hilfe štrase u srcu austrijske prestonice, ili pak Slovenska cesta u Ljubljani, što je i gradonačelnik Nebojša Zelenović potvrdio na sednici lokalnog parlamenta, koja je odlučivala o usvajanju novog budžeta.

Šabac će do kraja ove godine, kako je to predviđeno, funkcionisati po sistemu deljenih ulica (zona), u kojima će biti usporen kolski saobraćaj, a prednost imati pešaci. Jedna od najvažnijih gradskih ulica – Karađorđeva, trebalo bi da postane potpuno ravna, sa kolovozom i trotoarima u istom nivou, što će joj, po tumačenju urbanista, dati širinu i atraktivnost.

Prema rečima glavne urbanistkinje Katarine Dubljanin, preuređenje Karađorđeve ulice će biti obavljeno od raskrsnice kod Šabačkog pozorišta do novog Vinaverovog trga (prvi deo ulice od pozorišta do centra je odavno pešačka zona), čija je gradnja takođe u planu ove godine. Planirano je da se Vinaverov trg nalazi između bivše kafane „Šaran” i „Zorkinog solitera”. Do sredine prošlog veka na tom mestu se nalazio takozvani Mali pijac.

Prostor za kretanje automobila u ovom delu grada biće smanjen, a brzina ograničena na 10 kilometara na sat, pa će se pešačka zona praktično produžiti od centra do novog trga, koji će nositi ime znamenitog sugrađanina Stanislava Vinavera. U samom gradskom jezeru, u 2019. godini, planirana je i izgradnja dve javne garaže sa ukupno 300 mesta za parkiranje.

Za preuređenje Karađorđeve grad je planirao 22 miliona dinara, a za izgradnju Vinaverovog trga milion više – 23. Ovogodišnjim budžetom, predviđena je, takođe, i rekonstrukcija Masarikova ulice u iznosu od 16,5 miliona dinara, Trga Đačkog bataljona od 30 miliona dinara, ali i izgradnja takozvane Parkovske avenije od 60 miliona dinara.

Urbanisti objašnjavaju da će to biti jedna linearna parkovska površina, koja se proteže od kraja Ulice kralja Aleksandra do Tvrđave na Savi. Biće moderno dizajnirana, popločana i opremljena urbanim mobilijarom.

Posle pola veka, ove godine je budžetom planirana i kompletna rekonstrukcija svih javnih površina u stambenom naselju Benska bara, koje se proteže između Karađorđeve ulice u centru i Ulice Janka Veselinovića u najstarijem delu grada Bairu, a za radove je opredeljeno čak 190 miliona dinara. Predviđena i rekonstrukcija bivšeg Doma vojske u iznosu od 50 miliona dinara, a koja je više puta najavljivana i odlagana.

Rekonstrukcija Karađorđeve i Masarikove ulice, tvrde u šabačkom JP „Infrastruktura”, startovaće čim počne građevinska sezona.

Međutim, opozicija u gradskom parlamentu, okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS), smatra da vladajuća koalicija sa strankom Zajedno za Srbiju (ZZS) na čelu maše u susret budućim izborima. Slično je, navode, bilo i sa predstavljanjem dugoročnog kapitalnog projekta „Sava park” u kampanji 2016. godine, a za koji novim budžetom nije opredeljen niti jedan dinar, iako na terenu praktično ništa nije urađeno.

http://www.politika.rs/sr/clanak/420861/Centar-Sapca-po-uzoru-na-Bec

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Posle Bujanovca, Miša Vacić pretio i u Šapcu, opozicija traži njegovo hapšenje

Bujanovac, Šabac, 11. novembar 2019. (Foto MC) – Lider Srpske desnice Miša Vacić je dvadesetak dana posle Bujanovca, sličan vokabular iskoristio i u Šapcu,...

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ „САВА ПАРК“ У ШАПЦУ

У складу са чл. 45а Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС бр. 72/2009, 81/2009 испр., 64/2010 -одл. УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 –...

Centar Šapca po uzoru na Beč

Šabac – Od 4,1 milijarde dinara gradska uprava u Šapcu je u 2019. godini za investiciona ulaganja planirala 1,17 milijardi dinara, što je skoro...

Šabac dobija svoj “Central park” – Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za...

Ratni veterani iz Ribara kod Šapca: Nevoljama nikad kraja

Životna priča braće Marić, ratnika koji više nisu sposobni za život, mada moraju da brinu i o bolesnoj majci i detetu jednog od njih,...