Home Vesti NAŠA ŠAPČANKA KATARINA KRSTAJIĆ NA OVOGODIŠNJEM SAJMU KNJIGA KRČI PUT KA SVETSKOM...

NAŠA ŠAPČANKA KATARINA KRSTAJIĆ NA OVOGODIŠNJEM SAJMU KNJIGA KRČI PUT KA SVETSKOM USPEHU!

Ovogodišnji Medjunarodni sajam knjiga koji je održan od 21. do 28. oktobra u Beogradu, posetilo je blizu 200.000 ljudi. Većina medija je izveštavala koliko je bilo izlagača, akreditovanih novinara, uopšte zainteresovanost posetilaca, a mi smo ciljano išli na Sajam da pronađemo našu Šapčanku Katarinu Krstajić, koja se brzinom svetlosne munje probila do šire čitalačke publike. S ponosom prenosimo intervju sa mladom autorkom, za koju smo sigurni da će u najbližoj budućnosti svi pisati I pričati o njoj.

Draga moja Šapčanko, želeo bih da te pozdravim u ime svih Šapčana i da te pitam kakvi su tvoji utisci sa ovogodišnjeg Sajma?

Katarina Krstajić: Ovo je drugi sajam na kome sam prisutna u svojstvu autora knjiga. Pored toga što sam imala priliku da se družim sa čitaocima i da potpisujem moje knjige, ovo je bila sjajna prilika da kupim knjige drugih autora po povoljnim cenama, da razmenim po neku reč sa svojim omiljenim autorima i kolegama piscima. Mislim da u Srbiji ima puno kvalitetnih pisaca, i stoga mi je žao što su medijsku pažnju dobili pojedinci koji čak i ne pišu knjige, već to neko drugi radi za njih. Knjige su kreacije dubokih emocija, onoga što dolazi iz same duše, i smatram da taj proces ne treba da bude fabrikovan. Dodala bih i to da će mi, ipak, prošlogodišnji Sajam knjiga ostati zauvek u sećanju, jer sam dobila književnu nagradu „Pegaz“ za najbolji prvenac u 2017. godini. Za mene kao novog autora, ovo je bila velika čast i motiv za dalje pisanje.

Kako si i od kada počela da pišeš?

Katarina Krstajić_Zorainfa
Katarina Krstajić

Katarina Krstajić: Pišem od kada znam za sebe. Sama sam naučila da pišem slova i da čitam. Kao mala pisala sam o komšijama, rodbini, a kasnije su mi ljubavne teme bile inspiracija. I pored toga, nisam ni sanjala niti planirala da ću jednoga dana objaviti knjigu. Prva knjiga „Rekla si nikad?“ je nastala spontano, u trenutku mog života koji je bio jako težak. Kako bih pobegla iz stvarnosti kreirala sam novi svet u kome sam se družila sa glavnom junakinjom, smejala se ali i plakala sa njom.

Pisala sam je simbolično, 9 meseci, i zaista imam osećaj kao da je ona moje dete. Moj prvenac. Drugu knjigu Odraz u ogledalu sam imala u glavi pre nego što sam počela da je pišem. Ipak, glavni likovi su me naveli da pišem napišem satiričnu priču, a ne samo kriminalistički roman. Obe knjige su objavljene četiri godine nakon što su napisane, u trenutku kada sam skupila hrabrost da izađem u javnost sa njima.

Vidi još:“FAZONI I FORE” SA SLAVNIM RŠUMOM

Šta te je privuklo pisanju?

Katarina Krstajić: Pisanje je moj život, deo moje ličnosti. Više od deceniju radila sam i radim kao PR u različitim multinacionalnim kompanijama. Taj posao, između ostalog, podrazumeva i svakodnevno pisanje. Književnost svakako spada u drugačiji vid kreativnog stvaralaštva i izražavanja, ali za mene su reči jednako lepe, čarobne i zanimljive bile one na saopštenju za medije, reklamnom materijalu ili u romanu. Jednostavno rečeno, ja reči i slova volim.

Kako ide prodaja knjiga?

Katarina Krstajić:Prodaja knjiga ide dobro, a nadam se da će ići još bolje, kada me šira javnost bolje upozna. Kada sam objavila prvi roman, on je nekako „pogurao“ i prodaju prvog, tako da sada čitaoci neretko kupuju obe knjige istovremeno. Dodala bih i to da su romani potpuno različiti i stilski i žanrovski, i meni samoj izgledaju kao da su ih napisale različite osobe. Ono što svakako greje srce jesu lepe reči i povratne informacije od čitalaca.

Zorainfo_Beogradski sajam knjiga
Velika posećenost na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Ko je bio inspiracija za tvoje junake?

Katarina Krstajić:Inspiracija za prvu knjigu mi je bio muškarac koji je, nekada davno, postojao u mom životu, i koji me je naterao da sve svoje životne principe preispitam. Moram da napomenem da je knjiga manjim delom autobiografska, a veći deo je domaštan i plod je moje fikcije. Druga knjiga je imala za inspiraciju društvo u kome živimo, i gde je sve okrenuto ka materijalnom. Glavni junaci su s namerom iskarikirani, a njihova šaljiva imena govore o njihovim karakternim osobinama. U suštini to je priča o borbi modernih i tradicionalnih vrednosnih sistema, a da li je bilo bolje ranije ili sada, to neka čitaoci sami procene.

Obavilo sam kratak razgovor sa Katarinom poželevši joj da napravi pravi bum u karijeri I da nam se obavezno javi kada dođe u rodni grad Šabac da popijemo zajedno sa njenim dragim čitaocima po piće, da nas ne bi kojim slučajem zaboravila kada postane svetski poznata književnica….

 

 Đorđe Damnjanović

NAŠA ŠAPČANKA KATARINA KRSTAJIĆ NA OVOGODIŠNJEM SAJMU KNJIGA KRČI PUT KA SVETSKOM USPEHU!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Posle Bujanovca, Miša Vacić pretio i u Šapcu, opozicija traži njegovo hapšenje

Bujanovac, Šabac, 11. novembar 2019. (Foto MC) – Lider Srpske desnice Miša Vacić je dvadesetak dana posle Bujanovca, sličan vokabular iskoristio i u Šapcu,...

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ „САВА ПАРК“ У ШАПЦУ

У складу са чл. 45а Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС бр. 72/2009, 81/2009 испр., 64/2010 -одл. УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 –...

Centar Šapca po uzoru na Beč

Šabac – Od 4,1 milijarde dinara gradska uprava u Šapcu je u 2019. godini za investiciona ulaganja planirala 1,17 milijardi dinara, što je skoro...

Šabac dobija svoj “Central park” – Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za...

Ratni veterani iz Ribara kod Šapca: Nevoljama nikad kraja

Životna priča braće Marić, ratnika koji više nisu sposobni za život, mada moraju da brinu i o bolesnoj majci i detetu jednog od njih,...