Home Muzički kutak ČETVRTI LIRA FESTIVAL NARODNE MUZIKE 2014 U ZNAKU BILjANE JEVTIĆ

ČETVRTI LIRA FESTIVAL NARODNE MUZIKE 2014 U ZNAKU BILjANE JEVTIĆ

U beogradskom Domu kulture “Šumadija” nedavno je održan Četvrti “Lira” festival nove narodne muzike na kojem su uzeli učešće devetnaest interpretatora.

Ovaj Festival je jedan od retkih u Srbiji, na kojem se izvode pesme komponovane u duhu tradicionalnih srpskih pesama. Zato je i ovog puta za njega vladalo veliko interesovaanje, a najbolji pokazatelj za ove tvrdnje je što su na njemu uzeli učešće najpoznatiji pevači narodne muzike iz Srbije – rekli su nam najodgovorniji ljudi Festivala “Lira 2014.”, Miroljub Bučić i Ilija Adamović.

Organizator ove jedinstvene muzičke manifestacije je “Lira” Udruženje tekstopisaca za muzičko stvaralaštvo iz Beograda.

Pobednik ovogodišnjeg Festivala je Biljana Jevtić, koja je izvela pesmu kompozitora Dragana Aleksandrića na tekst Kate Bogdanović “Al’ ne umem da se napijem”. Akterima ove numere pripala su tri priznanja, prva nagrada za kompoziciju, Biljana Jevtić je dobila prvu nagradu za interpretaaciju, a drugu nagradu za tekst je osvojila  Kata Bogdanović.
Druga nagrada za kompoziciju pripala je Razvigoru Rašku Spasojeviću za pesmu “Boginja lepote”, koju je izveo Srećko Šušić, na trećem mestu se našla numera Slobodana Lekića “Izabranik srcam moga” (Goran Cvetković Cveja).
Prvu nagradu publike osovojio je Srećko Šušić, druga je bila Nena Đurović (“Zadrži me”) a treći je bio Toma Blagojević Badža (“Željo moja”).
Kao što smo napisali, nagradu za interpretaciju osvojila je Biljana Jevtić, druga je bila Danka Stojiljković (“Ne brini  za mene”), a treći Zoran Tvrdišić (“Kad bih mog’o”).

Prvu nagradu za aranžman pesme “”Što je lepo kratko traje” dobio je Zoran Vlajić. Interpretator ove numere, Aleksandar Ilić nagrađen je za tradicionalno negovanje srpskih pesama.

Nagrada za izvornost pripala je Biljani Sečivanović (“Ljubav za sva vremena”), drugu nagradu u ovoj kategoriji je osvojila Bilja Jabuka (“Ja hoću promene”), treća nagrada pripala je Ljubiši Stanković (“Slatka tajna”). Za najperspektivnijeg pevača proglašen je Goran Cvetković Cveja, najbolji scenski nastup imala je  Branka  Bukacić, a najpoetičniji tekst (“Zadrži me”) napisala je Marija Todorović.

Za vrhunska ostvarenja u narodnoj muzici nagrađeni su plaketom Udruženja “Lira”, Novica Negovanović, Marinko Rokvić i poshumno Radmila Todorović.

novica negovanovicbranka bukacicmarinko rokvic
Kompozitor Dragan Aleksandrić dobio je specijalnu pleketu za najviše domete na polju muzičkog stvaralaštva. U revijalnom delu nastupili su: Novica Negovanović, Marinko Rokvić, na fruli Irina Nenandić, Slobodan Đokić, Srđan Lazarević, Goran Perić i Srđan Demirović.

Program su vodili: Aleksandar i Ivana Janković.

Tekst i fotografije: Zoran JAKŠIĆ

editing by: Veroljub Milošević

biljana jevticnena djurovic danka stojiljkovicsrecko susic
sladja budjevac  tatajana zecevic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Posle Bujanovca, Miša Vacić pretio i u Šapcu, opozicija traži njegovo hapšenje

Bujanovac, Šabac, 11. novembar 2019. (Foto MC) – Lider Srpske desnice Miša Vacić je dvadesetak dana posle Bujanovca, sličan vokabular iskoristio i u Šapcu,...

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ „САВА ПАРК“ У ШАПЦУ

У складу са чл. 45а Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС бр. 72/2009, 81/2009 испр., 64/2010 -одл. УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 –...

Centar Šapca po uzoru na Beč

Šabac – Od 4,1 milijarde dinara gradska uprava u Šapcu je u 2019. godini za investiciona ulaganja planirala 1,17 milijardi dinara, što je skoro...

Šabac dobija svoj “Central park” – Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za...

Ratni veterani iz Ribara kod Šapca: Nevoljama nikad kraja

Životna priča braće Marić, ratnika koji više nisu sposobni za život, mada moraju da brinu i o bolesnoj majci i detetu jednog od njih,...