Sarma

Sarma, što još napisati o tom jelu, ovaj recept je inačica mog recepta za ćufte, dakle što dinstati, i koja je osnovna razlika, umak si može svatko prilagoditi svom ukusu ….

Sastojci

Broj osoba:
6 osoba
  • Sarma

  •  1 velika glavica kupusa (1,5 -2 kg)
  •  1 kg miješanog mljevenog mesa
  •  2-3 žlice sjeckane slanine i/ili pršuta
  •  150 gr riže
  •  2 glavice luka
  •  1 jaje
  •  list peršina
  •  25 gr soli
  •  1 žličica vegete
  •  1 žličica papra ili više po ukusu
  •  suho meso slanina, kožice suhe, rebra i sl.
  •  svježe meso krmenadl, vratina
  •  ili mesnate kosti od vratine i sl.
  •  lovor, papar u zrnu
  • Umak

  •  0,5 l pasirane rajčice
  •  2-3 žlice brašna
  •  3-4 žlice ulja ili masti
  •  1-2 češnja češnjaka
  •  šećer
  •  bosiljak, majčina dušica
  •  crvena paprika
  •  vegeta pikant ili malo čilija

Dodaj u popis za kupnju

Priprema

Vrijeme pripreme:
150 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Sarma

  2. 1
    Prodinstajte sitno sjeckani luk i slaninu
  3. 2

    dodajte ispranu rižu i kratko dinstajte, da se zacakli …

  4. 3

    dodajte mljeveno meso, promješajte i čim promjeni boju maknite s vatre neka se rashladi

  5. 4

    pomješajete meso, luk, špek, rižu, jaje, kosani list peršina, začine, pustite da malo odstoji, pa ponovo promješajte

  6. 5
    Odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja, po potrebi isperite pod hladnom vodom
  7. 6
    Uvijajte sarme veličine po ukusu, kod mene su prve velike pa sve manje, ali to ne smeta …
  8. 7
    Obreske od listova, i ostatak glavice kupusa sitno nasjeckate i dio stavite na dno lonca, ostalo između sarmi
  9. 8
    sarme slažite u krug i između suho meso i sl…
  10. 9
    gore stavite (po ukusu) svježe meso i/ili mesnate kosti
  11. 10

    dodajte lovorov list i papar u zrnu

  12. 11
    prelijte umakom (ili samo vodom )
  13. 12
    kuhajte cca 2 h, dolijte vode po potrebi
  14. Umak

  15. 1
    na masnoći kratko popržite brašno, protisnuti češnjak
  16. 2
    dodajte malo crvene paprike
  17. 3
    podlijte rajčicom, dodajte začine (po ukusu)
  18. 4

    dolijte vode cca 1, 5 l, miješajući

  19. 5
    kada provri prelijte preko sarme

Posluživanje

Meni je sarma bolja s ovakvim umakom, mada neki vole samo bistru juhu …
Odlučio sam se dinstati sva 3 glavna sastojka, ali meso vrlo kratko, sarma je rahla i vrlo ukusna ….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Posle Bujanovca, Miša Vacić pretio i u Šapcu, opozicija traži njegovo hapšenje

Bujanovac, Šabac, 11. novembar 2019. (Foto MC) – Lider Srpske desnice Miša Vacić je dvadesetak dana posle Bujanovca, sličan vokabular iskoristio i u Šapcu,...

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ „САВА ПАРК“ У ШАПЦУ

У складу са чл. 45а Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС бр. 72/2009, 81/2009 испр., 64/2010 -одл. УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 –...

Centar Šapca po uzoru na Beč

Šabac – Od 4,1 milijarde dinara gradska uprava u Šapcu je u 2019. godini za investiciona ulaganja planirala 1,17 milijardi dinara, što je skoro...

Šabac dobija svoj “Central park” – Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za...

Ratni veterani iz Ribara kod Šapca: Nevoljama nikad kraja

Životna priča braće Marić, ratnika koji više nisu sposobni za život, mada moraju da brinu i o bolesnoj majci i detetu jednog od njih,...