Home Zdravlje & Život Ispovest Bošnjaka kog je spasao heroj Srbin: Vaspitavam decu da budu plemenita...

Ispovest Bošnjaka kog je spasao heroj Srbin: Vaspitavam decu da budu plemenita kao Srđan

Trudim se da moja deca budu dobra kao što je bio Srđan Aleksić. Tako mu se odužujem za to što mi je spasao život.

Ovako u ispovesti za „Blic” priča Alen Glavović, Bošnjak iz Trebinja kojem je Srđan Aleksić (27), najveći heroj ratova u bivšoj SFRJ, spasao život kad su ga napali vojnici Republike Srpske.

Štiteći Alena, Srđan je tog kobnog 21. januara 1993. godine dobio krvničke batine. Pao je u komu i šest dana kasnije preminuo. Alen je ubrzo posle toga napustio Trebinje. Danas živi u Švedskoj sa suprugom, sinom i ćerkom.

 

Prava istina je opisana u filmu „Krugovi“
Alen kaže da ga najviše zabole neistinite priče o kobnom događaju. „Zaboli me kad me nazivaju ratnim profiterom. Ma, raznih priča tu ima. Prava istina je u filmu ‚Krugovi‘. Prava istina je da je Srđan Aleksić žrtvovao život da me spase i da je to čovek koga ću nositi u srcu do kraja života“, poručuje Alen.

– Mnogo je teško. Ne prođe dan da ne pomislim na Srđana. Svake godine odem sa decom na njegov grob. Bio je to neverovatan momak, jedan od najlepših u Hercegovini. Al’ ajde što je bio lep, nego što je imao dušu kakvu niko nema. Svi su ga voleli – priča Alen, završavajući svaku rečenicu dubokim uzdahom.
U Trebinju su, kaže, tada svi bili kao familija. Svi su se poznavali i družili. Alen i Srđan su neko vreme zajedno radili kao spasioci na bazenu.
– Nekada smo gledali kakav je ko čovek, a ne koje je nacionalnosti. Godinu dana pre nego što se napad dogodio bio sam ranjen u ratu. Posle toga sam živeo od prodaje garderobe na pijaci. Tog kobnog dana došao sam do jednog kafića da odnesem naručenu robu. U kafiću su bili oni, dvojica vojnika Republike Srpske. Prvo su počeli da me maltretiraju, a onda su me dovukli do policijske stanice. Tamo su njih četvorica skočila na mene. Srđan se isprečio da me spase. Isprebijali su ga i ostavili ga da leži kao pas – priseća se Alen.
U Trebinju, kaže, više nije mogao da ostane. I nikada ne bi mogao da se vrati.
– Dođem jednom, dvaput godišnje da posetim Srđanov grob i njegovog oca Radeta. Moja deca sve znaju o Srđanu. Vaspitavam ih da budu dobri i plemeniti kao on. To je moj način da Srđanu kažem hvala – ističe Alen.
Ni Trebinje, priča, više nije ono što je bilo. Ljudi se su se zatvorili, povukli.
– Ne kažem da je u Švedskoj lako, ali tamo sam našao mir. Žena i ja čistimo u jednoj firmi i od toga živimo. Ne žalim se. Moje je sada da se borim i opravdam šansu za život koju mi je Srđan dao – zaključuje Alen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Posle Bujanovca, Miša Vacić pretio i u Šapcu, opozicija traži njegovo hapšenje

Bujanovac, Šabac, 11. novembar 2019. (Foto MC) – Lider Srpske desnice Miša Vacić je dvadesetak dana posle Bujanovca, sličan vokabular iskoristio i u Šapcu,...

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ „САВА ПАРК“ У ШАПЦУ

У складу са чл. 45а Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС бр. 72/2009, 81/2009 испр., 64/2010 -одл. УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 –...

Centar Šapca po uzoru na Beč

Šabac – Od 4,1 milijarde dinara gradska uprava u Šapcu je u 2019. godini za investiciona ulaganja planirala 1,17 milijardi dinara, što je skoro...

Šabac dobija svoj “Central park” – Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za...

Ratni veterani iz Ribara kod Šapca: Nevoljama nikad kraja

Životna priča braće Marić, ratnika koji više nisu sposobni za život, mada moraju da brinu i o bolesnoj majci i detetu jednog od njih,...