Home Zdravlje & Život Генетички модификован организам

Генетички модификован организам

Очекивало се да ће људску несрећу коју су проузроковале поплаве покушати да искористе разни мешетари, а вести са терена то свакодневно потврђују. Последња се тиче пољопривредника у БиХ којима је стигла „помоћ“ из иностранства, односно од америчке компаније Монсанто која им је донирала своје производе вредне око 600.000 долара.

И не би ту ништа било спорно да Монсанто није водећи светски произвођач генетски модификованог семена! Истовремено, у БиХ је забрањена употреба ГМ организама и производа, па су се надлежни дали у истрагу о информацијама да су неки пољопривредници добили такве донације. Према непотврђеним информацијама, део помоћи већ је испоручен и у Србији, и у Хрватској, а реч је о семену кукуруза, док се најављује да би се ускоро у региону могла појавити и ГМ семена парадајза, купуса и краставца.

Председник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић упозорио је да ће (уколико на овај начин ГМ семе доспе на тржиште БиХ и Српске) то бити велики удар на домаћу пољопривреду, али и на целокупно становништво.

– Већ сам добио информацију да је ГМ семе компаније Монсанто на путу ка нашим пољопривредницима. Иако још није потврђено да је то сто одсто ГМ семе, ми из ранијих искустава оправдано страхујемо да је семе генетски модификовано. Овде се не ради о саосећању ове злогласне компаније са нашим угроженим пољопривредницима, већ о покушају да се под плаштом помоћи ГМ семе убаци на домаће тржиште, а након тога нам нема повратка. Мислим да би овде требало хитно да реагују надлежне институције и спрече овакав начин наводне помоћи и забране увоз, како бисмо избегли сценарио који је уништио многе пољопривреднике широм света који су пословали са „Монсантом“. Иначе, ако погледамо неке земље попут Француске која се изричито противи увозу овог семена, можемо закључити да то није добро ни за нас – казао је Маринковић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да нико од пољопривредених произвођача у Српској званично не сарађује са америчком компанијом Монсанто, али да је могуће да има њеног генетски модификованог семена.

– Инспекције на терену раде и истраживањем семена соје откривене су индиције присуства таквог семена из увоза, али Влада Републике Српске и ресорно министарство то не подржавају. Нема разлога да мењамо ту политику док се у ширем окружењу не утврди какав ће бити став у односу на генетски модификоване организме, без обзира на то што ја, док сам на овој функцији, то нећу прихватити – рекао је Мирјанић.

Објављено на веб сајту

Ова „донација“ Монсанта проваљена је када су на свом веб сајту објавили да су донирали семе ДЕКАЛБ кукуруза, у количини довољној да се засеје 3.000 хектара земљишта. На истом месту наведено је да ће бити донирано и семе парадајза, краставца и купуса.

Ж. Марковић, Вести

Из Википедије, слободне енциклопедије

ГМОГенетички модификован организам је организам – биљни или животињски – на коме су при узгоју методом генетског инжењеринга унети гени неког другог организма.

Закон о генетички модификованим организмима Републике Србије ГМО дефинише као: ”организам, осим људског, чија је генетичка основа промењена употребом технологије рекомбинантне ДНК”.(Сл. гласник РС, br. 101/2005)

Најчешће генетички модификовани организми су: кукуруз, соја, уљана репа, кромпир, памук и парадајз.

Европско законодавство захтева да организми који су генетички третирани буду посебно означени. Постоје захтеви удружења потрошача да се ова област боље уреди и пропишу строжи услови код коришћења ГМО.

Државе код којих је обавезно означавање ГМО: Јапан, Филипини, ЕУ, Швајцарска, Аустралија, Нови Зеланд, итд.

Државе код који није обавезно означавање ГМО: Русија, Канада, Аргентина, итд.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Posle Bujanovca, Miša Vacić pretio i u Šapcu, opozicija traži njegovo hapšenje

Bujanovac, Šabac, 11. novembar 2019. (Foto MC) – Lider Srpske desnice Miša Vacić je dvadesetak dana posle Bujanovca, sličan vokabular iskoristio i u Šapcu,...

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ „САВА ПАРК“ У ШАПЦУ

У складу са чл. 45а Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС бр. 72/2009, 81/2009 испр., 64/2010 -одл. УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 –...

Centar Šapca po uzoru na Beč

Šabac – Od 4,1 milijarde dinara gradska uprava u Šapcu je u 2019. godini za investiciona ulaganja planirala 1,17 milijardi dinara, što je skoro...

Šabac dobija svoj “Central park” – Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za...

Ratni veterani iz Ribara kod Šapca: Nevoljama nikad kraja

Životna priča braće Marić, ratnika koji više nisu sposobni za život, mada moraju da brinu i o bolesnoj majci i detetu jednog od njih,...