Home Šabačke Vesti КО ТРУЈЕ СРБИЈУ: Плодне оранице Мачве, а соја ГМО?

КО ТРУЈЕ СРБИЈУ: Плодне оранице Мачве, а соја ГМО?

Фитосаниотарни инспектори Министраства пољопривреде током јуна и јула на подручју Мачве код 24 пољопивердника на парцелама пронашли засејану ГМО соју.

Они су наложили уништавање, а против власника поднете су прекршајне пријаве.

Плодне оранице Мачве погодне за гајења органксе хране и даље су на мапи Министарства пољопривреде означене као „црна тачака“ јер се већ годинама тајно гаји ГМО соја. То су потврдили и испектори током контроле.

„Ми смо крајем јуна и почетком јула обишли негде око 300 парцела и брозом методом протеинских тест трака на 24 парцеле утврдили присуство ГМО соје“, каже Миодраг Спасојевић, шеф фитосанитарне инспекције Управе за заштиту биља Министраства пољопривреде.

Под ГМО сојом нађено је 10,5 хектара. Инспекција је против произвођача поднела прекршајне пријаве и наложила да се парцеле заору. Иако у Мачви нерадо говоре о овој теми, сазнали смо да се гајењем ГМО соје баве ситни произвођачи, на парцелама окруженим кукурузом, до којих се тешко долази.

„Од 1000 њих ако сади 40 то је сто посто тако“, каже Зоран Војновић.

У фирми Табекс која откупљује, складишти и прерађује житарице кажу да се лако може утврдити да ли је у питању ГМО соја. Они кажу да је промет смањен, али да се често догађа да стигне соја која у себи садржи одређени проценат ГМО зрна.

„То је присуство до два посто, један кома осам и слично ГМО соје“, каже Томислав Живковић, власник фирме “Табекс”

Реч о семенима која су у Мачву стигла пре доношења Закона о генетички модификованим организмима, па их пољорпивредници и данас користе. То не умањује опасност по здравље људи.

„Проблеми који се њчешће јављају јесу неплодност, убрзано старење, појава тумора, имунолошки проблеми, поремећаји у лучењу инсулина и промене у органима за варење“, каже др Дејан Павловић, председник ГО “Зелени Србије”

Оно што је интересантно град Шабац и општина Богатић на предлог “Зелених” Србије усвојили су Декларацију о подручјима без ГМО, али се она очигледно не поштује.

(Б92, фото: Танјуг)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Posle Bujanovca, Miša Vacić pretio i u Šapcu, opozicija traži njegovo hapšenje

Bujanovac, Šabac, 11. novembar 2019. (Foto MC) – Lider Srpske desnice Miša Vacić je dvadesetak dana posle Bujanovca, sličan vokabular iskoristio i u Šapcu,...

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ „САВА ПАРК“ У ШАПЦУ

У складу са чл. 45а Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС бр. 72/2009, 81/2009 испр., 64/2010 -одл. УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 –...

Centar Šapca po uzoru na Beč

Šabac – Od 4,1 milijarde dinara gradska uprava u Šapcu je u 2019. godini za investiciona ulaganja planirala 1,17 milijardi dinara, što je skoro...

Šabac dobija svoj “Central park” – Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za...

Ratni veterani iz Ribara kod Šapca: Nevoljama nikad kraja

Životna priča braće Marić, ratnika koji više nisu sposobni za život, mada moraju da brinu i o bolesnoj majci i detetu jednog od njih,...