Home Dobri Recepti Kako se pravi česnica

Kako se pravi česnica

U proslavi Hrišćanskog praznika, Božića po starom običaju porodica pre ručka “lomi” pogaču. Ali ne bilo koju, već česnicu, Božićnu pogaču. Svi članovi porodice okreću pogaču u krug, a zatim je prelome na onoliko delova koliko je ukućana.

Domaćica se rano budi, da umesi testo za česnicu. U testo stavlja novčić (ranije se stavljao zlatnik), a onaj ko ga pronađe imaće para cele naredne godine.Običaji se razlikuju od kraja do kraja, pa zato ima i više recepata. Klasična česnica je pogača od beskvasnog testa, ali se često pravi i sa kvascem, čak i kao slatki kolač od tankih kora.

Kako se pravi česnica

  1. Recept za Božićnu česnicu
    • 1kg brašna
    • 0,5 l mleka
    • 2 žumanca
    • 100g masti (margarina, putera)
    • šećer, so
  2. Umesiti testo.
    Brašno treba najpre prosejati. Koristi se meko ili oštro belo brašno (tip 400). Zagrejati mleko da bude mlako i dodati 1 kašičicu šećera i dve kašičice soli. Mešati dok se ne istope u mleku. U brašno dodati istopljenu mast ili margarin i žumanca. Sipati pripremljeno mleko i promešati. U početku mešati kašikom, a zatim kad postane suviše gusto, mesiti rukama. Potrebno je bar 10-15 minuta mesiti da bi masa bila kompaktna.
  3. Stavljanje novčića ili zlatnika.
    Novčić se lepo opere ili dezinfikuje, a može i da se umota u foliju, da se prilikom pečenja ne bi zalepio u testo. Domaćica stavlja novčić u umešeno testo, a onda ga još jednom premesi, da ne bi bio vidljiv, na dnu ili na ivicama pogače. Treba da je umešen tako da ni domaćica ne zna gde se tačno nalazi.
  4. Oblikovanje i ukrašavanje.
    Tepsija mora biti okrugla i malo dublja. Premazuje se mašću ili margarinom. Testo za česnicu se formira u loptu i spusti u tepsiju. Odgore se premazuje umućenim žumancem ili ostavlja bez premaza. Može se ukrasiti figurama od testa ili pletenicama.
  5. Pečenje česnice.
    Tako napravljena česnica se ostavi da malo naraste, oko pola sata ili kraće na toplom mestu. Peče se na 200stepeni oko 40-50minuta. Treba da lepo porumeni. Kad je ispečena prekrije se vlažnom krpom da malo omekša. Iznosi se na sto i okreće se, lomi i jede.

Saveti

Upozorenja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Posle Bujanovca, Miša Vacić pretio i u Šapcu, opozicija traži njegovo hapšenje

Bujanovac, Šabac, 11. novembar 2019. (Foto MC) – Lider Srpske desnice Miša Vacić je dvadesetak dana posle Bujanovca, sličan vokabular iskoristio i u Šapcu,...

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ „САВА ПАРК“ У ШАПЦУ

У складу са чл. 45а Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС бр. 72/2009, 81/2009 испр., 64/2010 -одл. УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 –...

Centar Šapca po uzoru na Beč

Šabac – Od 4,1 milijarde dinara gradska uprava u Šapcu je u 2019. godini za investiciona ulaganja planirala 1,17 milijardi dinara, što je skoro...

Šabac dobija svoj “Central park” – Izgradnja Savaparka počinje do kraja 2017, za prve radove izdvojeno 5 mil EUR (FOTO)

Uz obalu Save, dugu četiri kilometra, od Novog mosta do Kočinog kanala u Šapcu, tokom 2017. godine trebalo bi da počne izgradnja Savaparka, za...

Ratni veterani iz Ribara kod Šapca: Nevoljama nikad kraja

Životna priča braće Marić, ratnika koji više nisu sposobni za život, mada moraju da brinu i o bolesnoj majci i detetu jednog od njih,...